Akadozott a rendszer, kedd éjfélig meghosszabbították az szja-leadás határidejét

Megosztás

A NAV ezzel biztosítja, hogy mindenki hozzáférjen a számára készült bevallási tervezethez, és valamennyi rendelkezni kívánó adózó támogathassa az általa kiválasztott szervezetet.

2023. május 23-án éjfélig megtekinthetők, módosíthatók és jóváhagyhatók az szja-bevallási tervezetek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eSZJA-rendszerében – áll a NAV közleményében. A határidő meghosszabbítását a 2023. május 22-ei, KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) és a kapcsolódó szolgáltatások lassulása, nehézkes elérése indokolja.

A NAV ezzel biztosítja, hogy mindenki hozzáférjen a számára készült bevallási tervezethez, és valamennyi rendelkezni kívánó adózó támogathassa az általa kiválasztott civil szervezetet, technikai számos vallási közösséget, illetve a Nemzeti Tehetség Programot.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete korábban a leállás miatt javasolta, hogy meg kellene hosszabbítani az szja-bevallás határidejét. A vonatkozó kormányrendelet szerint eSZJA bevallási határideje akkor hosszabbodik meg automatikusan, ha legalább 4 órán át tartó üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést.

Azt is írták: korábban már figyelmeztettek arra, hogy az elektronikus ügyintézésnek való kitettség mértéke messze túlszárnyalja a kormányzati informatika stressztűrő képességét.

(hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek